Jak pogodzić sprzeczne informacje?

Przypuszczam że dość szybko znajdziesz sprzeczne ze sobą źródła. Na przykład: „Wicca” Cunninghama podaje jeden sposób na zakreślanie kręgu, a „Księga czarostwa Bucklanda” inny. Skąd wiadomo, która formułka jest właściwa?

Niestety, na to pytanie nie jest łatwo odpowiedzieć. Nie ma oficjalnego podręcznika zbierającego wszystkie wierzenia i rytuały Wicca. Istnieją tylko tradycje. Tradycja Wicca to, w uproszczeniu, działający zestaw rytuałów przekazywany we w miarę niezmienionej formie przez pokolenia wyznawców, z nauczyciela na ucznia. Zestawy te mają pewne stałe elementy (np. zawsze występuje zakreślanie kręgu) ale różnią się szczegółami (jakiej formułki używa się podczas zakreślania kręgu).

Tradycje takie można porównać do przepisów kulinarnych przekazywanych w rodzinie. Bigos, który nauczyła mnie robić moja matka, prawie na pewno będzie się różnił proporcjami i składnikami od tego, który gotują twoi rodzice. Niemniej jednak jedna i druga potrawa będzie rozpoznawalna jako bigos i zawierać będzie kapustę. Niestety, obcokrajowiec, który po raz pierwszy czegoś takiego kosztuje, nie będzie miał pojęcia które składniki są najważniejsze. Może mieć też problemy z odróżnieniem bigosu od kapuśniaku. W końcu jedno i drugie jest gęste i kwaśne, oba zawierają też zwykle kapustę, mięso i ziele angielskie.

Osoba początkująca, która dopiero poznaje Wicca, jest w sytuacji takiego obcokrajowca – przyzwyczaja się dopiero do nowych smaków, uczy gotowania według innej szkoły, kupuje dwie książki kucharskie i… ma dwa różne przepisy na bigos.

Polecałabym w takiej sytuacji wybrać sobie jedno źródło (podręcznik podstawowy) i się go trzymać. Porządna książka tego typu przedstawia zwykle jedną tradycję (np. „Ewolucja czarów” Thorn T. Coyle, która mówi o czarownictwie Feri) albo zestaw rytuałów stworzony przez autora książki („Wicca” Scotta Cunninghama). Dzięki temu mamy gwarancję, że poszczególne składniki będą do siebie pasować i, ponownie posługując się kulinarną przenośnią, nie ugotujemy sobie solonego śledzia z dżemem i musztardą.

Podziel się ze znajomymi: